NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Logiczna] PLAY WITH ME
Autor Wiadomość
ar18 
Starszy kapral


Główny edytor: Stencyl
Posty: 40

503 Prestiż
Wysłany: 08-06-2015, 18:30   [Logiczna] PLAY WITH ME

Tytuł: PLAY WITH ME 1.0.0

Gatunek:: Logiczne

Autor: Airem
Grafika: GIMP
Dźwięk: Airem (audacity), Mike Koenig
Muzyka: Kevin MacLeod

Opis:
Jest to gra logiczna, jednak trochę z nietypowymi zagadkami. To znaczy nie ma tutaj Np. ukrytych obiektów, czy zagadek typu połącz jakiś przedmiot z innym aby otrzymać jakiś nowy przedmiot, tutaj często my sami musimy coś zrobić Np. odsunąć się od monitora ;) - nie chce pisać za dużo, aby nie zepsuć zabawy. Po prostu traktujmy podpowiedzi dosłownie. Główny bohater budzi się w pomieszczeniu, nic nie pamięta. W trakcie gry zacznie się wyjaśniać pomału, kim jest oraz kto go tu uwięził i dlaczego. Głównym zadaniem gracza, jest wydostanie się z pomieszczenia przed upływem czasu.

Zrzuty ekranu:


Download:
PLAY WITH ME 32bit (Windows)
PLAY WITH ME 64bit (Windows)

Uwagi:
Gra jest w fazie testów i jest to początkowe "stadium" :P , nie ma jeszcze kilku elementów i zagadek, oraz są pewne drobne błędy. Jeśli zdecydujesz się na pobranie gry, chciałbym abyś głównie napisał mi odnośnie poziomu trudności zagadek, oraz czy podpowiedzi są wystarczające.

Gra zapisuje się automatycznie w kluczowych momentach gry, zamykamy Ją kiedy odechce nam się już grać wciskając Np. ESCAPE, po czym przy kolejnym uruchomieniu gra zapyta się czy chcemy kontynuować od momentu gdzie skończyliśmy grę czy może chcemy grać od nowa.

Jeżeli komuś uda się rozwiązać wszystkie zagadki, to prosiłbym przy okazji aby napisał jak długo mu to zajęło oraz z którym męczył się najwięcej lub ewentualnie gdzie poległ :P .

Oczywiście pomysły, sugestie, uwagi jak zwykle mile widziane...

Jeśli będzie potrzebna wersja Linux lub MacOS to napisz, przygotuje i wrzucę na serwer jeśli nie używasz Windowsa.

Aby uruchomić grę, uruchom plik "play.exe".
Ostatnio zmieniony przez ar18 08-06-2015, 22:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37281 Prestiż
Wysłany: 08-06-2015, 20:40   

Link do wersji 64 bitowej i tak ściąga 32 bitową - coś ci się z linkami pomieszało.
Poniższy tekst zawiera spoilery!!




Kod:
Wprowadzenie kodu do kajdanek:
1. Zbyt daleko muszę się oddalić, by móc odczytać cyfry - niektórzy mogą nie mieć tak długiego pokoju
2. Klawiatura numeryczna wprowadza litery zamiast cyfr - myślałem, że te litery to klucz do rozwiązania zagadki, a tu się okazało, że trzeba wpisać kod z klawiatury nie-numerycznej.

Lustrzany napis jest ogromnym problemem - zbyt niewyraźny (wspomagając się programem graficznym nadal miałem problem z odczytaniem - to J w ogóle nie wygląda jak J).

Esc zamyka grę bez ostrzeżenia - kilka razy mi się zdarzyło zamknać grę przez przypadek.
Obok tabliczki w lewym dolnym rogu jest jakiś taki "klikalny" obszar, który jak się kliknie, inne elementy stają się na jakiś czas nieklikalne.
btw. wspominałem, że klawiatura numeryczna wprowadza litery zamiast cyfr?

Podsumowują, gra jest dosyć fajna, klimatyczna, trudność zagadek ogólnie jest ok, poza tym, że niektóre napisy mogłyby być wyraźniejsze, ale największym problemem póki co jest to, że klawiatura numeryczna wprowadza literki zamiast cyfr.

No i na koniec dodam jeszcze, że to jest niewygodne, jeśli cyferek nie można wprowadzać z klawiatury numerycznej.
 
     
ar18 
Starszy kapral


Główny edytor: Stencyl
Posty: 40

503 Prestiż
Wysłany: 08-06-2015, 21:59   

jarlfenrir napisał/a:
Link do wersji 64 bitowej i tak ściąga 32 bitową - coś ci się z linkami pomieszało.
Poniższy tekst zawiera spoilery!!




Kod:
Wprowadzenie kodu do kajdanek:
1. Zbyt daleko muszę się oddalić, by móc odczytać cyfry - niektórzy mogą nie mieć tak długiego pokoju
2. Klawiatura numeryczna wprowadza litery zamiast cyfr - myślałem, że te litery to klucz do rozwiązania zagadki, a tu się okazało, że trzeba wpisać kod z klawiatury nie-numerycznej.

Lustrzany napis jest ogromnym problemem - zbyt niewyraźny (wspomagając się programem graficznym nadal miałem problem z odczytaniem - to J w ogóle nie wygląda jak J).

Esc zamyka grę bez ostrzeżenia - kilka razy mi się zdarzyło zamknać grę przez przypadek.
Obok tabliczki w lewym dolnym rogu jest jakiś taki klikalny obszar, który jak się kliknie, inne elementy stają się na jakiś czas nieklikalne.
btw. wspominałem, że klawiatura numeryczna wprowadza litery zamiast cyfr?

Podsumowują, gra jest dosyć fajna, klimatyczna, trudność zagadek ogólnie jest ok, poza tym, że niektóre napisy mogłyby być wyraźniejsze, ale największym problemem póki co jest to, że klawiatura numeryczna wprowadza literki zamiast cyfr.

No i na koniec dodam jeszcze, że to jest niewygodne, jeśli cyferek nie można wprowadzać z klawiatury numerycznej.


Odnośnie klawiatury numerycznej (tak wspomniałeś już chyba z 5 razy :D ) zaprogramuje się aby wrzucała cyferki, chyba jej używa już tylko stara gwardia :D .
Dodam jakiś komunikat jeśli chodzi o ESCAPE.

Ale to rozumiem, przeszedłeś wszystkie zagadki, czy jesteś w trakcie? :D

Co do "odległości" (drugiej zagadki) to masz duży dosyć monitor nie? :P

Poprawiłem ten link
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37281 Prestiż
Wysłany: 09-06-2015, 11:10   

Co znaczy, że "używa już tylko stara gwardia"? Klawiatura numeryczna to jedyny wygodny sposób na wprowadzenie dłuższej ilości cyferek pod rząd.

Przeszedłęm wszystkie, ale nie umiem powiedzieć ile mi to zajęło (w dwóch pomogła mi trochę żona ;) ) - w miedzyczacie grałem w inną grę.

Monitor chyba mam jak na dzisiejsze czasy dosć standardowy... coś koło 22 cali.

Miałem jeszcze uwagi co to tego urządzonka z linuxem na pokładzie - z jakiegos powodu cat nie wyswietla niektóych plików, no i komenda mail nie działa, pomimo, że jest podana w helpie. Ale zakładam, że to wynik tego, że gra jest jeszcze tworzona.
 
     
ar18 
Starszy kapral


Główny edytor: Stencyl
Posty: 40

503 Prestiż
Wysłany: 09-06-2015, 15:40   

jarlfenrir napisał/a:
Co znaczy, że używa już tylko stara gwardia? Klawiatura numeryczna to jedyny wygodny sposób na wprowadzenie dłuższej ilości cyferek pod rząd.

Przeszedłęm wszystkie, ale nie umiem powiedzieć ile mi to zajęło (w dwóch pomogła mi trochę żona ;) ) - w miedzyczacie grałem w inną grę.

Monitor chyba mam jak na dzisiejsze czasy dosć standardowy... coś koło 22 cali.

Miałem jeszcze uwagi co to tego urządzonka z linuxem na pokładzie - z jakiegos powodu cat nie wyswietla niektóych plików, no i komenda mail nie działa, pomimo, że jest podana w helpie. Ale zakładam, że to wynik tego, że gra jest jeszcze tworzona.


Bardzo wygodne, ale zauważyłem że młodzież za bardzo tego nie używa, poza tym Ja Np. korzystam częściej z laptopa więc, tam trochę ciężej o to.

Chodzi o to że ta zagadka jest łatwiejsza Np. do wykonania na mniejszym monitorze, albo Np. na laptopie wtedy wystarczy że trochę odsuniemy laptopa (mniejsza rozdzielczość itd.).

Tak telefon zostanie rozbudowany o kilka elementów i zagadek, więc na razie nie działa zbytnio dobrze, to znaczy nadaje się tylko do jednej zagadki.

W takim razie, trzeba zrobić jakieś zabezpieczenie żeby żona nie mogła grać :D .

Dzięki za sugestie, jak coś Ci przyjdzie do głowy to pisz.
 
     
Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy
Posty: 3444

33730 Prestiż
Wysłany: 09-06-2015, 16:29   

Alt+Tab wydaje się psuć grę na etapie intro. Bardzo wolnego intro.

Poza tym, w czym to jest zrobione?
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37281 Prestiż
Wysłany: 09-06-2015, 16:44   

Sne napisał/a:
Alt+Tab wydaje się psuć grę na etapie intro. Bardzo wolnego intro.

Poza tym, w czym to jest zrobione?

kożystałem z alt+tab podczas gry. Może po prostu utknąłeś na pierwszej zagadce, a nie intrze? ;>

[ Dodano: 09-06-2015, 16:46 ]
ar18 napisał/a:

Bardzo wygodne, ale zauważyłem że młodzież za bardzo tego nie używa, poza tym Ja Np. korzystam częściej z laptopa więc, tam trochę ciężej o to.

Wszystko zależy od tego jakiego kto ma lapka. Ja mam np. 17kę z pełną klawiaturą, ale grałem na stacjonarnym.
 
     
ar18 
Starszy kapral


Główny edytor: Stencyl
Posty: 40

503 Prestiż
Wysłany: 10-06-2015, 18:12   

Sne napisał/a:
Alt+Tab wydaje się psuć grę na etapie intro. Bardzo wolnego intro.

Poza tym, w czym to jest zrobione?Alt+Tab wydaje się psuć grę na etapie intro. Bardzo wolnego intro.


Hmm, a co konkretnie się dzieje, może to wina wersji 64bity/32bity? Kod na początku był napisany w c++, ale "przeniosłem" go ostatecznie do JavaScript łatwiej można przenieś na inne platformy.

Cytat:
kożystałem z alt+tab podczas gry. Może po prostu utknąłeś na pierwszej zagadce, a nie intrze? ;> .

Nie wiem czy użytkownik "Sne" się nie wkurzy :D ("utknąłeś"?). No trochę się poprawi, żeby monitor nie miał jakiegoś większego znaczenia.
 
     
Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy
Posty: 3444

33730 Prestiż
Wysłany: 13-06-2015, 12:26   

jarlfenrir napisał/a:
na pierwszej zagadce, a nie intrze? ;>

Utknęłam na białym napisie na czarnym tle. Wersja 64-bit.
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37281 Prestiż
Wysłany: 13-06-2015, 19:13   

Sne napisał/a:
jarlfenrir napisał/a:
na pierwszej zagadce, a nie intrze? ;>

Utknęłam na białym napisie na czarnym tle. Wersja 64-bit.

To, że czegoś tam nie widisz, nie znaczy, że tego nie ma ;)
 
     
Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy
Posty: 3444

33730 Prestiż
Wysłany: 14-06-2015, 12:27   

jarlfenrir, zaciął się i tyle. Po zabiciu aplikacji i włączeniu znowu poszło. Kombinujesz.
 
     
Cootje 
Legenda


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Stencyl
Pojedynki: być może
Pomógł: 35 razy
Posty: 631

17968 Prestiż
Wysłany: 14-06-2015, 21:34   

Czy tekst " To, że czegoś nie widać nie znaczy, że nie istnieje" Kiedyś znika? Czy może ten tekst sugeruje, że mam sobie grę wyobrazić?

@edit:
...
0.o
Przez to zacięcie głosu to wygląda jak bug, a nie zagadka...

Intro zdecydowanie zbyt wolne z brakiem możliwości pominięcia.
_________________
Mój klucz publiczny PGP
Ostatnio zmieniony przez Cootje 14-06-2015, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Halamix2 
Ahegao


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Pomógł: 6 razy
Posty: 99

1580 Prestiż
Wysłany: 14-06-2015, 21:40   

Cootje
Spoiler:
_________________
Mój keybase (GPG w środku)
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37281 Prestiż
Wysłany: 14-06-2015, 22:59   

@up
Spoiler:


[ Dodano: 14-06-2015, 23:01 ]
Sne napisał/a:
jarlfenrir, zaciął się i tyle. Po zabiciu aplikacji i włączeniu znowu poszło. Kombinujesz.
No cóż, mi trochę zeszło zanim załapałem, że intro się skończyło a zaczęła gra. Myślałem, że utknęłaś w tym samym miejscu.
 
     
Cootje 
Legenda


Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Stencyl
Pojedynki: być może
Pomógł: 35 razy
Posty: 631

17968 Prestiż
Wysłany: 15-06-2015, 00:44   

Znalazłem wcześniej dlatego edytowałem... jednak nie ma żadnych info, że już się gra i nie wiadomo czy to intro czy co, a później te długie napisy...
_________________
Mój klucz publiczny PGP
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group